Translate

Salariile în București

12 februarie 2019

Acum câțiva ani, vorbeam la un moment dat, la telefon, cu o prietenă care stă în județul Argeș. Și dintr-una într-alta, cum povestesc prietenele, am ajuns la capitolul bani și mi-a zis că nu și-a închipuit că eu nu câștig cel puțin 3000 lei și domnul meu la fel. Și sunt convinsă că mulți gândesc așa, că doar locuiesc în capitală și cumva, nu știu exact cum, s-a creat acest mit că bucureștenii automat au și salarii mari. Bine, citind, rubrica Money Diaries, a Inei, m-am simțit cumva inferioară celor care au salarii de peste 4000 de lei, dar mi-am revenit repede.

               În capitala țării noastre nu lucrezi pe bani mulți decât în domeniul IT, bancar, economic, sau al resurselor umane, la Metrorex sau STB (fostul RATB - firma de transport public). Deși, dacă mă gândesc la faptul că sunt persoane care lucrează în IT și nu depășesc 2300 lei, e clar că depinde mult și de ceea ce faci. Altfel, dacă nu ești vreun pui de manager sau nu ești dispus să îți dai sufletul pentru companie, sunt slabe șanse să ai un salariu care să te dea pe spate.
La stat e și mai și, toată lumea vorbește că bugetarii iau bani mulți, dar nimeni nu se gândește că și aici sunt funcții și funcții, trepte sau grade și o grilă de salarizare aferentă.  Dacă nu ești vreun referent cu n ani vechime, slabe șanse la o remunerație generoasă. Iar asta e valabil și pentru domeniul militar, nu toți angajații în armată au salarii începând de la 3000 lei (în structurile militare există și personal civil). De regulă, orice funcție urmată de mențiunea "debutant" sau "treapta III" sau IV e răsplătită cu cel mai mic salariu pentru funcția respectivă.
La primul meu loc de muncă, la un ziar online, am lucrat inițial pe o remunerație de 1000 lei, cu contract de drepturi de autor, deși aveam colege care lucrau în presa din Pitești și aveau contract de muncă obișnuit, cu toate drepturile aferente. Ulterior, când mi s-a deschis carte de muncă, am rămas cu același salariu, doar că o parte a fost trecut în cartea de muncă, iar restul a rămas pentru drepturi de autor. Câte bordeie, atâtea obiceie, cum spune o vorbă din popor.
Când am plecat din privat, în toamna lui 2017, aveam 1400 lei, plus bonuri de masă de 9.5 lei, parcă. La primul job pe care l-am avut la stat, aveam bonuri de masă de 15 lei, dar cam asta era singura diferență. Acum, nici salariul meu, nici al colegei mele, care are peste 30 de ani de vechime în muncă, nu ajunge la 2000 lei, cu tot cu faimoasa indemnizație de hrană (căci nu se mai dau bonuri); colega mai stă pentru că nu mai are foarte mult până la pensie, eu stau pentru că am copil de luat de la after la 16. În plus, una e să lucrezi de la 7 la 15 și să ai dup-amiaza liberă, și alta e de la 8.30 la 17, sau 10.30-19, cum lucram înainte, pe ture.

N-am scris toate astea ca să mă plâng, sau să mă justific în vreun fel, ci pentru că m-am săturat de toate știrile care-i umplu pe (unii) bugetari de bani pe care nu îi au și de toți care au impresia că dacă stai în București, ai buzunarele doldora.
Știu că am dezamăgit destui oameni care se așteptau să am o carieră înfloritoare, dar, ce să vezi, n-au fost curioși să afle și ce vreau eu. Slavă Domnului, cu un salariu sub  2000 lei și unul cu puțin peste 2000, cu 2 copii (unul la școală cu after și altul la grădiniță cu program prelungit) și cu rată la apartament (da, avem și d-asta, că n-am avut noroc de mătuși Tamara), reușim să ne descurcăm acceptabil. Când tot sprijinul la care te-ai aștepta se concretizează într-o constatare de genul "Deh, în viață ai nevoie și de bani!", citești mesajul din spate și mergi mai departe, că nu ai încotro.
Cică banii nu aduc fericirea, dar o întrețin. Trebuie să ai și ce întreține, zic eu, iar timpul cu familia e unul dintre lucrurile pentru care merită să-ți sacrifici, ca să zic așa, viața profesională. Cu siguranță sunt și persoane care nu ar renunța la carieră pentru familie, fiecare decide și alege în consecință, nu poate trăi nimeni în locul altcuiva.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS