Translate

Să mă aștepți în gară, Tată!

09 august 2018

„ Și, acum, vei pleca pe Pământ!
- Îmi ștergi tot? Tot ce știu, tot ce pot, tot ce sunt?
- Da.
- Și cum mă voi descurca?
- Vei fi ceea ce ești deja, dar nu vei conștientiza. Și te vei zbate să ajungi la esența ta. Vei fi precum vremea. Ploaie, vânt, furtună, gheață, ninsoare, soare. Poartă-te ca un musafir bine crescut! Ajută-ți gazda când ți se cere ajutor, fii plăcut cu pruncii ei, respectă regulile casei, strânge în urma ta, ascultă-i poveștile, spune poveșți, zâmbește des, îngrijește și iubește tot ce vezi și auzi. Când e timpul să pleci, verifică să nu lași locul în care ai stat în dezordine. Privește lung în urmă și fii mulțumit că trecerea ta a lăsat semne frumoase, că ai fost un turist de care își va aminti cu plăcere. Achită ce ai de achitat și nu-ți îngreuna bagajul! Fă loc multora dintre bagaje în inima ta. Fă tot ce ține de tine, folosește tot ce descoperi în tine, fă-te util și plăcut, nu fii pătimaș și nici nu da mai multă importanță lucrurilor decât sunt deja! Nu cauta sensuri și nu purta grijă zilei următoare! Totul e planificat. Nu te atașa până la epuizare, nu trăi la extreme, ci pe mijloc, nu te pedepsi, nu exagera, nu aduna, nu te arunca în captivitate!
Eșți într-o călătorie. Reacționezi în funcție de împrejurări, dar și de momentele pregătite. Știi ce ai de văzut, dar nu știi cum va fi vremea și cât de profesionist e ghidul.
Nu fii laș și egoist! Ajută și lasă-te ajutat!
Nu ai nicio putere asupra celorlalți, nici ei asupra ta. Nu-i vei întâlni întâmplător și nici tu nu vei intra în viața lor la întâmplare. Respectă-le deciziile, felul în care călătoresc, modul în care reacționează. Nu veți fi toți la fel, pentru a putea să vă completați. Nu veți avea toți aceleași caracteristici, talente, manifestări. Nu te opri decât pentru a ajuta, nu-ți îndoi genunchii decât pentru a ridica pe celălalt de jos și a urca pe un munte.
Nu cere nimănui să-ți care rucsacul, decât dacă ești epuizat și nu mai poți. Dacă vei fi refuzat, nu te înfuria. Nimeni nu e dator să îți care rucsacul. Va face asta doar ca rezultat al nobleței. Mănâncă și mulțumește! O masă pusă înseamnă efort. Îți faci singur rost de hrană? Mulțumește că ai găsit.
Vei vedea! Ajuți, vei fi ajutat. Ești blând, vei învăța și pe celălalt blândețea. Ești bun, vei primi bunătate.
Nu interveni în drumul celuilalt! Vrei să ajuți? Iubește-l! Iubește-i! Sunt călători ca și tine.
- Și dacă eu fac bine și ei nu îmi vor răspunde cu aceeași măsură? De unde voi primi binele?
- Haha! De la agenția turistică.
- Bun, am înțeles! O să-Ți povestesc impresii când mă întorc Acasă. Din când în când îți voi trimite vederi și câteva mesaje. Posibil să mă simt atât de bine, încât să uit de Tine. Posibil să fiu atât de entuziasmat și uimit de ceea ce văd încât să uit să îți trimit mesaje. Posibil să mă prindă furtuna, să naufragiez sau să mă rătăcesc prin munți și să nu pot să îți trimit vederi. Mă voi bucura de orice minut și voi fi pregătit să fac față provocărilor. E o aventură, nu?
- Da. Pleci fără să știi cine ești, de unde vii, unde ești și cum și cu ce te întorci, depinde de ține. EU sunt aici. Te voi aștepta. Cu sau fără mesaje, discuții, cărți poștale, Eu sunt aici.
- Să mă aștepți în gară, Tată! Nu știu dacă mă întorc prăfuit, obosit, triumfător, cu buze arse de soare, însetate, dar știu că voi zâmbi. Da, voi zâmbi. Nicio călătorie nu se uită. Toate călătoriile au ceva aparte. Dar și asta voi uita! ”


3 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Intr-adevar! Adriana sigur nu e din lumea aceasta, scrisul ei o da de gol! :-D

      Ștergere
  2. Tuturor, celor care nu mai cred că se mai pot întoarce în copilărie (fiindcă un refugiu în SF e o încercare de a ne salva imaginația din vremea copilăriei), am să le reamintesc două versuri din Arghezi: „Crezi basmul c-a sfârșit și s-a pierdut/Și el de de-abia-i la început”. Textul de față pare scris după un scenariu (acum, liric) din E.V. Daniken. Câteodată, apare în fiecare dintre noi, nevoia imperioasă de a spune adevărul despre noi. Fraza lui Hemingway „Nu există un singur lucru adevărat. Toate lucrurile sunt adevărate”, din păcate, nu e acceptată de mulți dintre noi. Spune-i doar unuia, că nu are dreptate... și îți va răsturna LUMEA în cap.

    RăspundețiȘtergere

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS