24 aprilie 2017

Cărți, întrebări, tristeți. Frânturi

           Copilul fără părinți se numește orfan, dar părintele care-și pierde copilul, cum se numește?
******* 
            În weekend, o mamă și-a plâns băiatul, o soacră și-a plâns ginerele, două vieți la final...
******* 
            Am citit 1984, a lui George Orwell și m-am minunat, deși știam din cărțile lui Virgiliu Gheorghe la ce să mă aștept: „Fratele cel Mare stă cu ochii pe tine!”, tele-ecrane prin care se urmărește fiecare mișcare a unei persoane, ba chiar se și vorbește cu ea, dacă face ceva nepotrivit cu regimul politic, se transmit știri despre realizările Partidului, mesaje de propagare a urii și de reeducare a populației în spiritul și principiile Partidului, Poliția Gândirii (un soi de SRI care te urmărește de la sol și din aer, din elicoptere), Nouvorbă (un nou limbaj prin care se elimină, practic, vorbirea normală prin tot felul de abrevieri și analogii, de ex. Soceng = socialism englez), ziare și cărți retipărite pentru a fi în acord cu poziția de la momentul respectiv a Fratelui cel Mare despre subiectul în cauză, mascarea minciunii în adevărul absolut și promovarea Partidului drept deținătorul binelui suprem, oameni pârâți de prieteni, soții sau copii Poliției Gândirii, stăpânirea oricăror reacții și sentimente care nu sunt în acord cu principiile promovate și dorite de Partid, luarea copiilor de la sânul mamelor cât de timpuriu posibil, abolirea orgasmului, acte de procreere anuale, precum, citez, „reînnoirea unei cartele”, distrugerea relației dintre părinți și copii, eliminarea credinței... cel puțin Nouvorba îmi sună a corectitudine politică, despre restul nici nu mai vorbesc, sunt prea evidente asemănările cu ce trăim sau urmează să trăim... o distopie răsărită doar din pură imaginație?
******* 
           Și m-am apucat de Minunata lume Nouă a lui Aldous Huxley și deja m-am oripilat, deși n-am ajuns nici până la jumătate: simpla idee de creare a oamenilor în laborator, cam 96 de perechi de gemeni identici dintr-un singur ovul, condiționați să suporte căldura, sau să fugă de trandafiri sau de cărți, ca să nu se nască cu dragoste de natură sau cu pasiune pentru citit, inoculați special cu anumite boli sau imunizați împotriva altora, mi se pare din cale-afară. Din păcate, în condițiile în care oamenii se căsătoresc tot mai rar, sau deloc, fac tot mai puțin copii sau prea târziu, din punct de vedere al vârstei, ne arată deja că direcția în care mergem nu e prea departe de cea descrisă în cartea lui Huxley... o altă distopie, inspirată din cea a lui Orwell, care mă face să mă întreb în ce măsură va rămâne la stadiu de carte SF. Cred că e prima pe care o lecturez cu atâta dezgust!
*******
         Doruri mari și mici, o vacanță care se apropie de sfârșit, oboseală, viitor apropiat.
Subscribe to Our Blog Updates!
Share this article!

2 comentarii:

  1. "Diavolul este politic corect" a lui Bastovoi apartine aceluiasi spectru, daca te intereseaza sa o citesti.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Cati- Multumesc pt recomandare! Stiu despre ce este vorba, am gasit un fragment pe Internet. Deosebirea esentiala dintre toate e ca aceasta e scrisa de un ortodox.

    RăspundețiȘtergere

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML