11 februarie 2017

Stabiliți-vă prioritățile, restul este doar nisip!

 Filozoful și borcanul lui


            Un profesor de filozofie stătea în fața studenților săi având câteva obiecte în fața lui.  Când a început ora, fără să spună un cuvânt, a luat un borcan mare și a început să-l umple cu pietre cu diametrul de aproximativ 5 cm. Apoi i-a întrebat pe studenți dacă borcanul este plin. Au fost cu toții de acord că este plin.
           Apoi a luat o cutie cu pietricele și le-a turnat în borcan, scuturându-l ușor. Desigur că acestea s-au rostogolit printre pietrele mari și au umplut spațiile rămase libere. Apoi i-a întrebat pe studenți dacă borcanul este plin. Au fost din nou de acord că este plin. Și au râs. Apoi a luat o cutie cu nisip și l-a turnat în borcan, scuturându-l ușor. Desigur nisipul a umplut spațiul rămas liber.
         "Acum, spuse profesorul, vreau să recunoașteți că aceasta este viața voastră. Pietrele mari sunt lucrurile importante: familia, partenerul de viață, sănătatea și copiii voștrii, lucruri care, chiar dacă totul este pierdut și numai ele au rămas, viața voastră tot ar fi completă. Pietricelele sunt celelalte lucruri care contează: slujba, casa și mașina. Nisipul reprezintă lucrurile mici, care completează restul. Dacă puneți în borcan mai întâi nisipul, nu mai rămâne loc pentru pietrele mari și pentru pietricele. La fel se desfășoară și viața voastră: dacă vă consumați timpul și energia cu lucrurile mici, nu veți avea niciodată spațiu pentru lucrurile importante. Fiți atenți la lucrurile care sunt esențiale pentru fericirea voastră. Jucați-vă cu copiii voștri, faceți-vă timp pentru controale medicale, duceți-vă partenerul la dans. Va rămâne mereu destul timp să mergeți la serviciu, să faceți curat în casă, să dați o petrecere sau să duceți gunoiul. Aveți grijă de pietrele mari în primul rând, de lucrurile care într-adevăr contează. Stabiliți-vă prioritățile, restul este doar nisip."      

(de pe net)

           Subscribe to Our Blog Updates!
Share this article!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML