20 ianuarie 2017

"Vaccinarea are efecte negative chiar și asupra unui sistem imunitar sănătos" - Dr. Rareș Simu

 "           -Să începem ca în abecedar. Cum acționează un vaccin asupra organismului uman?
 
             -În esență, vaccinarea influențează un sistem vital al organismului-sistemul imunitar. Acesta este implicat în organizarea rezistenței împotriva agresiunilor, atât din exteriorul, cât și din interiorul organismului. Atunci când acesta este dereglat, apar afecțiuni grave. Chiar una dintre bolile grave a cărei frecvență este din ce în ce mai mare-cancerul-are printre cauze proasta funcționare a sistemului imunitar. Mecanismul prin care acționează un vaccin este destul de ușor de înțeles. Se introduce în organism un microb (inactiv), un extract dintr-un microb sau o substanță care seamănă ca structură cu un microb. Toate acestea produc o reacție imunitară de apărare, respectiv stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi, capabili să distrugă acel microb. Această reacție rămâne în memoria organismului, astfel încât, la următorul contact cu microbul respectiv, sistemul imunitar îl recunoaște rapid și îl elimină, fără să mai apară boala, pe care acesta ar genera-o în mod normal. Trebuie să remarcăm însă două aspecte importante. În primul rând, reacția de apărare este specifică-apare doar la microbul pentru care a fost creat vaccinul, nu și la alți microbi. În al doilea rând, vaccinarea este eficientă doar înainte de instalarea unei afecțiuni, nu și după aceea!
  

            -Nimic negativ până acum. De unde ideea că vaccinurile pot fi periculoase?
 
           -Vă voi explica imediat. Pentru producerea vaccinurilor, se utilizează medii de cultură cu embrioni de pui de găină (din ouă) sau cu celule provenite de la animale (de exemplu, creier de maimuță!). Tocmai aceste medii de cultură reprezintă un risc, pentru că celulele respective nu se pot steriliza întotdeauna și, pe lângă vaccin, se poate introduce în organism un microb potențial dăunător pentru om. După unii cercetători, chiar aceasta este originea bolii secolului-SIDA! Să ne oprim puțin și asupra principalelor contraindicații ale vaccinării, recomandate chiar de către producători: sensibilizarea sau alergia la unul dintre componentele vaccinului sau la mediul pe care a fost creat. O altă contraindicație este reprezentată de o afecțiune acută, mai ales febrilă, pe care pacientul o are în momentul vaccinării. Această stare nu este întotdeauna luată în seamă și poate fi una dintre cauzele reacțiilor postvaccinale. În acest sens, fiecare pacient ar trebui examinat foarte bine înainte de vaccinare, ceea ce nu este posibil atunci când se fac vaccinări pe "bandă rulantă".


[...]

           -Vaccinarea pentru virusul hepatitic B se face automat la toți nou născuții, în maternitate. Această vaccinare ar trebui să se facă doar în cazuri bine indicate, la cei care sunt expuși unui risc mai mare de infectare cu virusul B, și nu la toată lumea, nicidecum la copii. Ca o paranteză, trebuie spus că sub 20% din infecțiile acute cu virus B se cronicizează, ceea ce înseamnă că o persoană cu un sistem imunitar echilibrat elimină virusul fără nici un vaccin. La fel este cazul cu vaccinarea împotriva Human Papilloma Virus (HPV), care este intens mediatizată și se intenționează să se introducă la toate fetițele, de la vârsta de 11-12 ani. Este bine să se știe că nici în acest caz nu se respectă principiul indicației. Virusul este asociat cu cancerul de col uterin și de aceea vaccinul respectiv este prezentat ca un vaccin anticancer de col uterin. Nimic mai fals! În primul rând, acest virus reprezintă doar un factor de risc pentru cancerul de col uterin și nu cauza lui. Există cazuri de cancer de col, în care nu s-a detectat prezența acestui virus. În al doilea rând, procentul de evoluție spre cancer a unei infecții HPV este foarte mic, majoritatea infecțiilor fiind eliminate într-un interval de 2-3 ani, chiar în absența oricărui tratament. Acesta este un alt argument în favoarea ideii că un sistem imunitar echilibrat poate face față și acestui tip de virus. Pe de altă parte, vaccinul conține doar câteva tipuri de HPV, cele mai frecvent asociate cu cancerul de col uterin. Dar există zeci de tipuri de HPV și este posibil ca peste o vreme să se descopere că și alte tulpini ale virusului sunt asociate cu cancerul, și atunci va urma un nou vaccin, apoi un altul și altul... Pe de altă parte, infecția cu acest virus se transmite în principal pe cale sexuală. Este adevărat că există și alte posibilități de contaminare, dar tipurile pentru care există vaccinul se transmit mai ales pe cale sexuală. Or, nu este logic să faci un asemenea vaccin la fetițe care încă nu și-au început viața sexuală."

(mai multe, în interviul cu doctorul Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie) Subscribe to Our Blog Updates!
Share this article!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML