Translate

De luat aminte

02 septembrie 2016

          Calitățile celuilalt trebuie puse alături de păcatele și greșelile noastre în doi desagi în față, iar greșelile și calitățile noastre în alți doi desagi în spate. În felul acesta nu vom vedea în fața noastră decât calitățile celuilalt și defectele noastre. În spate vom avea calitățile noastre, căci este bine să nu le cunoaștem prea mult și defectele celuilalt.

          Este foarte adevărat că un bărbat trebuie să aibă niște calități ca să fie plăcut de sexul opus. Ca și condiții în cadrul unei prietenii, iar pentru căsătorie si mai mult: nebețiv, nefumător, nezgârcit, negelos, neafemeiat și cu frica de Dumnezeu. Șase calități mari și gata! Iar după cum știți, femeia trebuie să fie bună. În rest ea are restul calităților dacă are bunătatea ca izvor al virtuților. Adică ea este și finuță, este vrednică, se ocupă de mâncare, de creșterea copiilor, ea face totul, ea poate să facă totul și trebuie să facă totul, ajutată de soțul ei. Numai ajutată de soțul ei. Nu are voie să facă nimic fără ajutorul soțului ei. Se poate pue chiar un afiș: Interzis ca soția mea să facă ceva singură.

         În momentul în care începi căsnicia ta cu nu, căsnicia ta nu este rezistentă. În momentul în care-ți faci planul cum să nu faci copii timp de doi ani, pentru că nu ai terminat facultatea, cum să nu faci copii timp de cinci ani pentru că nu ai încă un apartament sau o casa și serviciu, în momentul acela nu mai putem discuta despre reușită în căsnicie. Nu trebuie să-ți începi viața cu nu. Apoi, trebuie s-o începi nu după, nu până, ci s-o începi la timp, când ești pregătit pentru asta, fără să te pregătești exagerat de mult, fără să stabilești mii de principii, ci bazându-te pe sinceritatea ta și a celuilalt.
(Părintele Nicolae Tănase - Soțul ideal, soția ideală)

 

3 comentarii:

 1. hmmm, da...de luat aminte cei tineri!

  RăspundețiȘtergere
 2. L-am cunoscut personal pe parintele, i-am luat un interviu pentru scoala unde lucrez. E o personalitate puternica, eu, care nu-s vreo timida, m-am inhibat total si m-a pus pe ganduri profund fiecare cuvintel pe care l-a zis...

  RăspundețiȘtergere
 3. Irina- Te invidiez!

  Coco- Nu cred ca doar cei tineri trebuie sa ia aminte, cred ca sunt niste sfaturi care se pot aplica la orice varsta. As fi citat toata cartea, daca era dupa mine! :))

  RăspundețiȘtergere

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS