23 ianuarie 2011

"Viaţa este atât de simplă pe cât v-o faceţi voi!"

Sfaturi de la Warren Buffett, al doilea dintre cei mai bogaţi din lume, care a donat 31 milioane $ în scopuri caritabile:

* Nu banul face pe om, ci omul face banul.
* Viaţa este atât de simplă pe cât v-o faceţi voi.
* Nu faceţi ce spun alţii, ascultaţi-i, dar faceţi cum simţiţi.
* Nu vă îmbrăcaţi doar cu haine de firmă, ci cu cele în care vă simţiţi confortabil.
* Nu cheltuiţi banii pe lucruri care nu sunt necesare, ci doar pe cele cu adevărat necesare.
* Până la urmă, viaţa voastră e a voastră. De ce să le daţi altora şansa să v-o conducă?
* Dacă banii nu ajută ca să-i împarţi cu ceilalţi, atunci pentru ce mai sunt buni? AJUTAŢI CHIAR DACĂ NU PUTEŢI, MEREU CEI CARE ŞTIU SĂ ÎMPARTĂ VOR FI BINECUVANTAŢI!
* NU cheltuiţi banii pe care nu îi aveţi! Cărţile de credit, împrumuturile, etc au fost inventate de societatea de consum.
* Înainte de a cumpăra ceva, gândiţi-vă: "Ce mi se întamplă dacă nu cumpăr asta?" Dacă raspunsul este "nimic", atunci nu cumpăraţi, pentru că înseamnă că nu aveţi nevoie.

(preluate de pe net)


*****

Mi se întâmplă tot mai des să aud de oameni (în mare parte singuri, fără niciun fel de obligaţie de genul soţie-copii) cu salarii de peste 20 mil de RON, care se vaită că nu se descurcă, că nu le ajung, că au chirie de plătit şi toate cele (ca noi toţi, de altfel). Dacă stai mai mult de vorbă cu ei, afli că nu trece o zi fără pizza (sau 2 zile, să nu exagerez), că sunt clienţi fideli la cantina de peste drum de serviciu sau la nu ştiu ce restaurant, că de cel puţin 2 ori pe lună se duc la concertul nu ştiu cărei trupe sau că îşi cumpără numai haine de firmă şi-şi umplu frigiderul cu tot felul de produse (am dat nişte exemple la întâmplare). Şi apoi stau şi se miră pe ce s-au dus banii... Nu judec, nu vreau să-i judec, nu asta mi-am propus. Vreau doar să atrag atenţia că dormim aşa cum ne aşternem. Că suntem prea mândri şi prea egoişti să renunţăm la multe din obiceiurile noastre nesănătoase şi că nimeni, în afară de noi, nu e de vină pentru faptul că suntem dezorganizaţi.

Apoi, dacă ne analizăm dulapurile, găsim în ele cel puţin o haină pe care nu am îmbrăcat-o niciodată. Şi sigur avem parfumuri cu care ne dăm din joi în Paşte, dar ne place să ştim că sunt acolo. La fel, doamnele, domnişoarele, cu bijuteriile, poşetele, pantofii, cizmele, cremele, loţiunile şi n alte accesorii pe le-or mai avea. Şi stau şi mă întreb: pentru ce atâtea? De cele mai multe ori, de paradă, să vadă lumea că avem sau pentru că nu conştientizăm că nu avem nevoie de ele şi le tot strângem în speranţa că le vom şi folosi...

În timp ce un copil sau o bătrână, pe stradă, sau într-o căsuţă modestă, pofteşte după o portocală sau are o singură pereche de ghete şi alea uzate, cu care trece iarna... Să-mi fie cu iertare, dar mulţi dintre noi avem mai mult decât strictul necesar, avem şi sănătate şi casă şi pe cineva aproape şi tot nemulţumiţi şi încruntaţi suntem... Dar ne dorim schimbare, să meargă lucrurile mai bine în ţară, să avem servicii şi salarii mai bune, fără să realizăm că orice schimbare trebuie să înceapă mai întâi cu noi înşine!!!


*****

"În Occident ştie toată lumea ce se întâmplă la noi. Suntem păcătoşi şi trebuie să recunoaştem. Atâta vreme cât nu ne reformăm noi, în interior, degeaba încercăm să facem brand de ţară şi să ne facem publicitate. Indivizi intelectuali avem de o calitate extraordinară, dar clasa politică e facută din generaţiile care au ieşit din nomenclatura comunistă, şi care sunt pleava ţării." (Neagu Djuvara)

"Unul dintre lucrurile care m-au frapat şi continuă să mă frapeze e schimbarea caracterului românilor după 45 de ani de comunism. Şi mai mult, pentru că şi perioada Iliescu tot un fel de comunism a fost. În cei peste 50 de ani de comunism s-a schimbat profilul etnic al românului. Eu, care am lipsit 45 de ani din ţară, am găsit alţi oameni. Ţăranul pe care l-am părăsit era îmbrăcat în alb. Se murdărea el în timpul săptămânii, dar duminica se schimba şi era alb şi frumos. Am regăsit unul care este gras, negricios la faţă - pentru că bea în fiecare zi - şi negru în cerul gurii. E rău, ceea ce nu era românul în general. S-a schimbat ceva în mentalul omului de rând. Românul de azi e altul". (Neagu Djuvara)

Sinteza celor spuse de Neagu Djuvara sâmbătă seara, la Antena 3, o puteţi citi aici.Subscribe to Our Blog Updates!
Share this article!

Un comentariu:

  1. asta cam asa e, numai ca vezi, cam greu si periculos sa cantaresti ''greutatile'' cuiva, sa le pui in balanta.

    RăspundețiȘtergere

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML