29 mai 2009

Sufletul nu cunoaşte distanţele

"Ma cheama pamantul acesta pe care-l iubesc, pamantul acesta batran, tocit si bun, care freamata ros de vietati, sfredelit de radacini, adapat de suvoaie subterane si care cheama in zi, in noapte, sufletele din noi". Acestea sunt doar cateva din gandurile Piei Pillat, fiica poetului Ion Pillat, o femeie care a fost nevoita sa traiasca in exil, pentru a-si salva sotul de teroarea comunismului si a carei singura legatura cu familia din tara au fost scrisorile. Corespondentele au fost reunite intr-un volum intitulat simbolic "Sufletul nu cunoaste distantele" de catre Monica Pillat, nepoata Piei, intr-o incercare de a darui si altora "ceva din frumusetea fiintei" matusii sale.

Lansarea a avut loc marti seara, la libraria Humanitas Kretzulescu, in prezenta lui Dan C. Mihailescu, a Taniei Radu, Lidiei Bodea si, bineinteles, a celei care, din iubire pentru familia sa, s-a dedicat aparitiei unui nou volum din saga Pillatilor, dupa ce anul trecut publica "Biruinta unei iubiri", povestea de dragoste dintre unchiul sau, Dinu Pillat si sotia acestuia, Nelli.

Roman de dragoste epistolar, "Sufletul nu cunoaste distantele" este marturia "unui ochi care a refuzat cataracta resemnarii", dupa cum a precizat Lidia Bodea. O revelatie enorma, reconstituind vieti dragi si totusi intregi din cioburi vagi, volumul reflecta, in viziunea Taniei Radu, "dragoste, devotament, decenta, iertare, credinta", valori repuse in viata noastra, la locul lor. "Pia Pillat face astfel din corespondenta cu familia ei ceva viu", prezentand, in acelasi timp, o Romanie pe care am pierdut-o. E nevoie, asa cum a precizat Dan C. Mihailescu, de un efort enorm pentru a putea recupera si intelege sufletul interbelic transpus in aceasta carte, cu atat mai mult cu cat acest roman reprezinta o revelatie extraordinara a sentimentului de familie. Intr-o perioada in care are loc atomizarea Bisericii, a familiei, a mandriei nationale, in care se vorbeste despre casatoria intre persoane de acelasi sex, corespondenta Piei Pillat cu familia sa ne arata "ce mult am avut si ce nimic ne-a ramas".

Cartea poate fi citita fie ca o dare de seama psihologica a sentimentelor traite de actorii ei in anii '50-'60, fie ca un roman de iubire avandu-i ca protagonisti pe Nelli si Dinu Pillat, dar si ca unul autobiografic, ce prezinta soarta Piei Pillat.
"Am crescut sub ochii ei, care ma priveau din fotografiile frumos inramate de bunica mea. Curand, dupa ce am invatat la scoala literele, am inceput sa-i scriu Piei si ea mi-a raspuns vibrant, parca m-ar fi stiut dintotdeauna. S-au strans astfel, de-a lungul anilor, multe pagini, pe care si ea si eu le-am pastrat, cu sentimentul ca vietile noastre nu s-au depanat in zadar", a spus Monica Pillat despre matusa sa, marturisind ca in Pia vedea "intruchiparea aventurii si a neprevazutului".

"Temperament sangvin, aventuros, suflet naravas", renegata de familie pentru convietuirea neoficializata cu Mihai Farcasanu, Pia Pillat a fugit in 1946 dintr-o Romanie comunista prin complicitati cu spionajul britanic, luand in piept familia si lumea, pentru a salva viata celui care, intre timp, ii devenise sot. Colaborator la BBC, recasatorita cu un medic englez, Anthony Edwards, Pia a revenit de mai multe ori in tara dupa eliberarea fratelui sau, Dinu, Monica marturisind ca "toata tineretea mea a stat sub vraja asteptarilor ei".

Astazi, sufletul naravas de altadata, are 93 de ani si se afla intr-un azil din Anglia, unde s-a retras dupa moartea sotului ei, in toamna anului 1999. Chiar daca nu a fost prezenta la lansare, Pia stie de aparitia acestei carti si s-a bucurat, atat cat o poate face un om care sufera de Alzheimer. Nu a avut copii, insa Monica Pillat a avut grija sa-i duca mai departe mostenirea, sa-i povesteasca viata si sa-i redea, cumva, destinul de mare scriitoare pe care l-a pierdut prin refuzarea publicarii romanului evadarii, "The Flight of Andrei Cosmin", scris in 1972, sub pseudonimul Tina Cosmin. "Zborul spre libertate", cum a fost recuperat si tradus cu ajutorul editurii Vremea, a fost astfel publicat si in tara noastra in urma cu trei ani, stand si el marturie a unui "destin presarat cu iubiri tulburatoare" si a unei Romanii pe care multi dintre noi nu au avut ocazia s-o cunoasca si pe care altii o regreta.

(publicat aici http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-05-28&id=29095)

P.S. : În mod normal, nu-mi postez munca pe blog, aşa că, pentru cei curioşi de mai multe, mă găsiţi aici www.ziua.ro (Ziua Online)Subscribe to Our Blog Updates!
Share this article!

Un comentariu:

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML