03 mai 2009

De ziua libertăţii presei

"Jurnaliştii şi publicul specializat consideră că presa din România trebuie să se autoreglementeze, în loc să se supună unei legi care să-i îngrădească libertăţile profesiei, potrivit unei cercetări calitative ale cărei concluzii au fost prezentate, sâmbătă, la Convenţia Organizaţiilor de Media.

Cercetarea, comandată de Active Watch Agenţia de Monitorizare a Presei şi Centrul pentru Jurnalism Independent, în perioada martie-aprilie 2009, a vizat şi respectarea deontologiei, precum şi conturarea unei percepţii a publicului specializat despre presa autohtonă de astăzi. [...]

O parte dintre respondenţi şi-ar dori un organism similar cu CNA pentru presa scrisă, iar alţii consideră că un astfel de organism ar fi periculos pentru libertatea de exprimare. În contextul în care internetul este din ce în ce mai folosit, respondenţii doresc şi o autoreglementare a presei on-line şi a site-urilor, considerate periculoase prin conţinut, mai ales pentru minori.

Printre beneficiile autoreglementării respondenţii au menţionat creşterea gradului de respectare a normelor deontologice, creşterea gradului de profesionalism prin impunerea unor standarde, reiterarea rolului social al jurnalistului, un grad sporit de protecţie pentru jurnalist şi creşterea gradului de responsabilizare a redacţiilor pentru publicul lor.

Ziariştii sunt nemulţumiţi de respectarea normelor jurnalistice la nivelul breslei, normele etice cel mai des încălcate fiind transmiterea de informaţii corecte, citarea sursei, ascultarea tuturor părţilor implicate într-un conflict, respectarea vieţii private şi imparţialitatea politică. Motivele menţionate de jurnaliştii participanţi la cercetare pentru care există abaterile de la deontologie sunt interesul pentru creşterea audienţei, dorinţa de a transmite informaţia cât mai repede, salarizarea proastă şi interesele politice şi economice ale patronilor.

Pentru majoritatea respondenţilor, respectarea normelor jurnalistice reprezintă o provocare, aceştia considerând că exercitarea zilnică a profesiei conduce la situaţii în care normele de bună practică sunt încălcate. [...] în opinia publicului specializat, presa din România este, în general, superficială, în căutare de senzaţional, reactivă şi fără imaginaţie. Ziarele sunt considerate foarte asemănătoare în conţinut, previzibile şi merg prin vulgarizarea informaţiei. Publicul mai crede că ziariştii cu adevărat profesionişti sunt greu de găsit, caută rar informaţii de background despre un subiect anume şi, de multe ori, nu scriu despre teme importante pentru societate. Problema semnalată cel mai des este aceea a lipsei de independenţă a presei.

Respondenţii chestionaţi mai cred că, de foarte multe ori, ziariştii încalcă etica profesională, fie de bunăvoie, fie pentru că sunt presaţi din exterior. Cel mai des încălcate norme sunt considerate dreptul la viaţă privată, la imagine, la non-discriminare şi drepturile minorilor.

Pentru toţi respondenţii este absolut necesar ca jurnaliştii să fie sancţionaţi atunci când încalcă drepturile persoanelor sau instituţiilor despre care scriu." (sursa: www.newsin.ro)

Un articol de aici spune că presa din România este parţial liberă, iar altul că riscă să devină o "fata morgana". Dacă privim peste Prut, în Moldova, nu se poate vorbi nici despre libertatea de exprimare, d-apoi de libertatea presei?

Nu pot să spun că-l admir pe Cristian Tudor Popescu, nici că-l urmăresc, dar mi-aduc aminte când, într-un an, de ziua libertăţii presei, a spus că această sintagmă e o "utopie". Nu ştiu ce spune şi ce crede în general pe diverse teme, dar cu libertatea presei încep să-i dau dreptate.Subscribe to Our Blog Updates!
Share this article!

Un comentariu:

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML