10 aprilie 2008

Bine-ati venit in Tara Nimanui!

In aceasta tara,politistii lasa oamenii sa moara pentru ca trebuie sa coordoneze coloane oficiale,in schimb nevoile lor sunt porunci. Si tot aici veti intalni politicieni care dau si schimba legi dupa cum viseaza sau le suna mai bine. Va dorim vizitare placuta si nu uitati la sfarsit sa lasati in Cartea de Onoare cateva impresii! Va multumim!

Cod roşu: poliţiştii au rămas fără ţigări!


Ministerul Internelor a cumpărat fără licitaţie ţigări de 76.000 de euro, invocând o „situaţie de urgenţă extremă“: aprovizionarea restaurantelor cu circuit închis de la Interne. Angajaţii Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) sunt o categorie aparte de bugetari: pe lângă prime de vacanţă şi bani de haine, aceştia beneficiază şi de alte avantaje de care puţini români se pot bucura.

Spre exemplu: băutură sau ţigări la preţ redus. Când restaurantele cu circuit intern ale MIRA rămân fără provizii, instituţia intră în alertă de gradul zero. Cel puţin aşa reiese din contractele de achiziţii derulate, de la începutul acestui an, de şefii Direcţiei Generale Management Logistic şi Administrativ a MIRA. Aceştia au cumpărat, fără licitaţie, prin negociere directă cu un singur producător, apă, sucuri, carne de pui şi de porc, cârnaţi, caşcaval, kaiser, muşchi de vită, vinuri şi, nu în ultimul rând, ţigări. De fiecare dată, mai-marii ministerului au avut o singură justificare pentru lipsa licitaţiilor: „situaţie de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute“. (sursa www.ziare.ro; intreg articolul il gasiti in Evenimentul Zilei)

Hartuirea jurnalistilor

Alesii au votat o lege prin care ziaristii pot deveni tinte sigure in cauze in care se cer daune morale


Senatul a votat o initiativa legislativa care faciliteaza considerabil hartuirea jurnalistilor in justitie prin reducerea la numai 10% din cuantumul actual a taxei de timbru pentru actiunile legate de acordarea de daune morale. Initiatorii, deputatii PSD Alexandru Mazare, Corneliu Dida si Martin Eduard Stelian, sustin ca legea sprijina liberul acces la justitie ce este garantat de Constitutie.

Prin legea votata ieri se diferentiaza taxa de timbru perceputa pentru actiunile si cererile evaluabile in bani si cea colectata pentru actiunile prin care se cer daune morale pentru prejudicii aduse onoarei, demnitatii sau reputatiei unei persoane fizice. Potrivit initiatorilor, reducerea cu 90% se justifica prin faptul ca instantele, de cele mai multe ori, nu acorda cunatumul cerut pentru daune morale deoarece acestea sunt mai greu de evaluat. In aceste conditii, dispozitiile constitutionale privind liberul acces la justitie devin inoperante.

Argumentatia a fost acceptata de catre Comisia juridica, ce a adaugat un singur amendament care stipuleaza ca reducerea nu mai este valabila in cazul in care actiunii civile ii este alaturata si o cauza penala. In plen legea a fost votata in unanimitate, cu 70 de voturi. Singurii care s-au opus au fost reprezentatul Guvernului, Katalin Kibedi, si senatorul UDMR Peter Eckstein-Kovacs. Kibedi a argumentat ca in jurisprudenta Curtii Constitutionale se arata ca liberul acces la justitie nu presupune gratuitatea acestuia. De asemenea, cuantumul taxei poate fi recuperat de la partea reclamata, iar in cazul in care reclamantul nu-si permite sa plateasca, el are dreptul, conform legislatiei actuale, sa solicite asistenta judiciara, constand in reduceri, esalonari sau scutiri de la taxa. In plus, proiectul contravine Legii finantelor publice care prevede ca legile ce determina cresteri ale cheltuielilor bugetare sau reduceri ale veniturilor sa indice si resurse care sa acopere deficitul creat. Aglomerarea instantelor Obiectiile lui Eckstein au fost de alta natura. El se teme de o aglomerare a instantelor in cauze in care se cer daune civile. "Taxa actuala pune stavila unor pretentii exagerate", ne-a declarat udemeristul.

A doua sa obiectie este legata de faptul ca principalele victime vor fi jurnalistii. "O tinta destul de clara sunt jurnalistii, de cele mai multe ori ei sunt vizati de asemenea cauze. Vom asista la o crestere spectaculoasa a plangerilor indreptate impotriva lor. Legea nu este de dorit pe principiul dreptului la critica a ziaristilor", a spus fostul presedinte al Comisiei juridice.
Pozitia sa a fost trecuta cu vederea chiar de colegii sai de partid, Gyorgy Frunda afirmand ca "trebuie facut mai mult pentru apararea demnitatii umane". Frunda nu a fost de acord ca va creste numarul proceselor, apreciind doar ca vor fi eliminate anumite bariere financiare ce blocheaza accesul cetateanului la justitie. Chiar si liberalii au trecut peste pozitia exprimata de catre propriul Guvern. "Accesul la justitie este limitat si datorita insuficientei resurselor celor care au dreptate, dar nu-si permit acest proces", a declarat senatorul PNL Norica Nicolai.
Ziaristii vulnerabili
Ziaristii sunt vulnerabili atat din punct de vedere al dreptului civil, cat si din perspectiva penala. In ianuarie 2007, Curtea Constitutionala a decis ca dezincriminarea insultei si calomniei este neconstitutionala, tocmai pe motivul ca daunele in civil nu reabiliteaza demnitatea si reputatia unei persoane. De aceea, in momentul de fata, instantele considera ca insulta si calomnia intra sub incidenta legii penale, nu doar civile. (sursa www.ziare.ro; cotidianul Ziua)
Subscribe to Our Blog Updates!
Share this article!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML