Nu judeca și nu vei fi judecat!

19 aprilie 2016

              * din cartea "Nu judeca și nu vei fi judecat- Cea mai scurtă cale către Rai" a arhimandritului Serafim Alexiev

              "[...] cel bun tot timpul descoperă ceva folositor pentru sine și se folosește de aceasta. Cel rău, dimpotrivă, totdeauna vede păcatele care îl smintesc și îl otrăvesc. Toți reflectă în afară , cu claritate, lucrurile care ies din propriul lor suflet."

              " Noi nu avem dreaptă măsură să judecăm: greșelile noastre le vedem mai mici decât sunt, iar ale celorlalți mai mari. Nouă ne găsim mereu dezvinovățire în orice împrejurare, în orice abatere de la o poruncă, iar de la aproapele pretindem îndeplinirea tuturor poruncilor.
                Astfel de judecători suntem noi. Altora le cerem totul, iar pe noi nu ne obligăm la nimic; la păcatele noastre privim printre degete, iar pe cele străine le punem sub lupă..."

              " Sfântul Ioan cel Milostiv sfătuia astfel pe creștinii păstoriți de el: "Frații mei și copiii mei, nu vă grăbiți să osândiți! Pentru că, de multe ori vedem păcatul celui ce greșește, dar pocăința lui cea de taină nu o cunoaștem."

              " Trebuie nu să rușinezi, ci să mustri, nu să învinovățești, ci să sfătuiești, nu cu mândrie să înjosești, ci cu dragoste să îndrepți." (Sfântul Ioan Gură de Aur)

  

Niciun comentariu:

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS