Oamenii din viaţa mea: Tanti A.

31 octombrie 2015

          Tanti A. are aproape 70 de ani şi a fost prima care ne-a trecut pragul după ce ne-am mutat, cum spune o vorbă, la casa noastră. Divorţată de mai bine de 20 de ani de un bărbat care nu s-a mulţumit s-o înşele, ci a şi bătut-o, a fost nevoită să crească singură un băiat şi-o fată. Dacă stai s-o asculţi, poţi să scrii un roman din spusele sale, chiar dacă nu ştii raportul exact între realitate şi exagerare.
           A muncit cât de mult a putut şi preţuieşte şi-acum banul, căci, susţine ea, fără el nu se poate. În iarnă, cu o săptămână înainte de Naşterea Domnului, se împlinesc trei ani de când i-a murit fata: un cancer descoperit prea târziu. Asta a fost, poate, cea mai grea lovitură pentru tanti A. Cred că nici ziua în care fostul soţ, de multă vreme boschetar, a apărut la uşa ei cu resturile averii nu a fost atât de dificilă ca atunci când a trebuit să îşi înmormânteze fiica. Şi la toate astea se mai adaugă un Parkinson, o osteoporoză, câteva operaţii la coloană şi una sau două la un genunchi, un umăr fracturat şi o încheietură aproape ruptă la acelaşi membru superior.
           Are surori şi un frate care nu sunt în Bucureşti şi un fiu (destul de aproape ca distanţă) care are la rândul său doi băieţi şi timp prea puţin pentru a-i alina mamei durerile şi singurătatea. Nu vrea sau doar nu poate. Din partea fetei are două nepoate, una în clasele primare, dependentă de tată, nici ea n-ajunge s-o vadă cât de des şi-ar dori. Cealaltă, dintr-o altă căsnicie a fiicei lui tanti A., e trecută de 20 de ani şi prea independentă ca să-şi mai aducă aminte că are de ce să-i fie recunoscătoare bunicii... O femeie care, ca şi tanti L., a făcut orice, oricând pentru copii şi nepoţi. Ce-au înţeles ei din toate zbaterile sale şi cu ce vor rămâne după ce tanti A. nu va mai fi, e greu de închipuit. Ştiu doar ce-am învăţat eu în cinci ani de când o cunosc, iar când va pleca dintre noi, copiilor mei le va lipsi mult Tanani - cum îi spunea Matei când abia învăţa să vorbească- şi bunătăţurile sale.

Niciun comentariu:

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS